Múlt hétvégén megkívántam valamit, ami egyszerre kelt tésztás, krémes, gyümölcsös. Ebből a gondolatból született meg ez a szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vaníliás-ribizlis csiga.
Hozzávalók:
Kelt tészta
- 25 dkg búzaliszt
- 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
- 8 dkg cukor
- 2 dl tej
- 1 csomag porélesztő
- 6 dkg vaj
- 2 dl tej
- 2 tojás
- csipet só
Ribizliszósz
- 400 g ribizli (fagyasztott vagy friss)
- 80 g cukor
- 15 g kukoricakeményítő 3 cl vízben elkeverve
- 1 kk kardamom
- 1 kk fahéj
- 1 kk reszelt citromhéj
Vaníliapuding
- 2 csomag vaníliapuding
- 7 dl tej
- 6 ek cukor
Elkészítés:
-
- A cukrot és a porélesztőt összekeverjük langyos tejjel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez hozzákeverjük az élesztős tejet, a puha vajat, a sót és a tojást. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni.
- A ribizlit a cukorral együtt felforraljuk, majd a keményítővel besűrítjük. Hozzáadjuk a fűszereket.
- Elkészítjük a vaníliapudingot.
- A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, 4/5-ét megkenjük vaníliapudinggal, majd ribizliszósszal, és a töltelékkel megkent irányból feltekerjük. 2,5-3 cm vastag karikákra vágjuk, megszúrjuk aprított pisztáciával. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tortaformába tesszük, 15 percig hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőben (180°C) 25-30 perc alatt megsütjük (tortaformában kb. +10 perc).