Vaníliás-ribizlis csiga

Múlt hétvégén megkívántam valamit, ami egyszerre kelt tésztás, krémes, gyümölcsös. Ebből a gondolatból született meg ez a szemet és ízlelőbimbókat gyönyörködtető vaníliás-ribizlis csiga.

Vaníliás-ribizlis csiga

Hozzávalók:


Kelt tészta

  • 25 dkg búzaliszt
  • 25 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt
  • 8 dkg cukor
  • 2 dl tej
  • 1 csomag porélesztő
  • 6 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 2 tojás
  • csipet só

Ribizliszósz

  • 400 g ribizli (fagyasztott vagy friss)
  • 80 g cukor
  • 15 g kukoricakeményítő 3 cl vízben elkeverve
  • 1 kk kardamom
  • 1 kk fahéj
  • 1 kk reszelt citromhéj

Vaníliapuding

  • 2 csomag vaníliapuding
  • 7 dl tej
  • 6 ek cukor

Elkészítés:

    • A cukrot és a porélesztőt összekeverjük langyos tejjel, majd hagyjuk felfutni. A liszthez hozzákeverjük az élesztős tejet, a puha vajat, a sót és a tojást. Kézzel vagy géppel bedagasztjuk, majd hagyjuk a duplájára kelni.
    • A ribizlit a cukorral együtt felforraljuk, majd a keményítővel besűrítjük. Hozzáadjuk a fűszereket.
    • Elkészítjük a vaníliapudingot.
    • A tésztát enyhén lisztezett munkalapon kinyújtjuk, 4/5-ét megkenjük vaníliapudinggal, majd ribizliszósszal, és a töltelékkel megkent irányból feltekerjük. 2,5-3 cm vastag karikákra vágjuk, megszúrjuk aprított pisztáciával. Sütőpapírral bélelt tepsiben vagy tortaformába tesszük, 15 percig hagyjuk pihenni. Előmelegített sütőben (180°C) 25-30 perc alatt megsütjük (tortaformában kb. +10 perc).


Vaníliás-ribizlis csiga


Hozzászólás