Az idei szilveszteri buli sztárja nálunk a pezsgős panna cotta. Látványos alkoholos desszert, mely elkészíthető desszertes gyűrűben vagy bármilyen szilikon formában.
Készíthetjük csak pezsgőzselével töltve a formánkat, desszertes gyűrű esetén ehhez 1,4 l folyadékra és 60 g zselatinra lesz szükségünk (pezsgő / pezsgő + energiaital).
Hozzávalók:
- 1 üveg (7,5 dl) muskotályos pezsgő
- 2,5 dl energiaital (ha nem szereted, elhagyható, ebben az esetben 1 l pezsgő szükséges a desszertes gyűrű kitöltéséhez)
- 100 g gránátalma (lehet fagyasztott is)
- 2 dl laktózmentes habtejszín
- 2 dl laktózmentes tej
- 75 g cukor
- vanília őrlemény
- 40 g + 20 g zselatin
Elkészítés:
- 40 g zselatint 1 dl pezsgővel elkeverünk, és hagyjuk a zselatint megduzzadni. A pezsgőt felmelegítjük (ügyelve arra, hogy ne forraljuk fel), felolvasztjuk benne a zselatint, majd félretesszük hűlni.
- A langyos/szobahőmérsékletű pezsgőt a formákba öntjük, beleszórjuk a gránátalmát, és hűtőbe vagy fagyasztóba tesszük dermedni.
- 20 g zselatint 1 dl tejjel elkeverünk, és félretesszük. A maradék tejet a habtejszínnel a cukorral és a vanília őrleménnyel felmelegítjük, majd felolvasztjuk benne a zselatint, és szintén langyosra/szobahőmérsékletűre hűtjük. A tejes, tejszínes keveréket a pezsgőzselére öntjük. Hűtőben/fagyasztóban további 4-5 óráig dermesztjük.
Extra tipp: A még folyékony pezsgőzselébe szórhatunk ehető aranyport vagy aranyszínű cukorgyöngyöket is.